Eet je mooi logo

Kiwi

Artikel door:

Google

De groene kiwi is uitermate rijk aan vitamine C. Maar deze uiterst gezonde vrucht bevat ook niet te verwaarlozen hoeveelheden vitamine E,betacaroteenmagnesium en vezels. Bovendien heeft de kiwi een lage pH waardoor de vitamines niet afbreken tijdens de bewaring.

In 2013 schreef het Journal of Nutritional Science over een opvallend onderzoek aan de University of Otago (Nieuw-Zeeland). Uit een zes weken durende studie bij universiteitsstudenten bleek dat twee stuks kiwifruit per dag het humeur en het energiepeil bevorderen. Kiwi’s zijn een uitzonderlijke bron van antioxidanten en bevatten zelfs meer vitamine C dan citrusvruchten. Een dagelijkse dosis van twee kiwi’s triggert een neurochemische reactie in het menselijk brein waarvan we opvrolijken. Nog meer reden tot glimlachen is dat er slechts 57 kcal in een kiwi zit!    

De kiwi kan niet met melkproducten gegeten worden, omdat het enzym actinidine de eiwitten afbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Ditzelfde enzym breekt ook gelatine af, waardoor men van kiwi's geen mousse kan maken. Het kan wel gebruikt worden in marinades, omdat het het vlees al enigszins verteert en malser maakt. Het enzym verdwijnt door de kiwi te blancheren.