Maakt fruit eten dik omdat er fructose in zit?
Artikel door: Inge de Munnik
Veel mensen die willen afvallen mijden fruit en vruchtensappen omdat ze denken dat ze er dik van worden. Fruit bevat van natuurlijke enkelvoudige suikers zoals glucose (druivensuiker) en fructose (fruitsuiker), die het lichaam als brandstof gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat fructose eerder als vet wordt opgeslagen als andere suikers. En daar heeft fructose zijn slechte imago aan te danken. Als je denkt dat je daarom fruit het beste kunt mijden, ga je wel een beetje te snel door de bocht.
Fruit in de ban?
Fruit bestaat in verhouding voor slechts een klein deel uit fructose. Realiseer je dat fructose niet alleen in fruit zit. Sterker nog: er zijn voedingsmiddelen die een veel hoger fructosegehalte hebben dan de meeste vruchten. Denk hierbij aan frisdranken, koekjes, snoep, honing en tafelsuiker.
Fruit levert in verhouding deze voedingsmiddelen relatief weinig calorieën, maar wel veel voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en vitaminen. Nog een pluspunt van fruit is dat het je honger sneller stilt.
Er is dus helemaal niets op tegen om 2 stuks fruit per dag te eten (kiwi, appel, pruimen) of vruchten die weinig suiker bevatten zoals bessen, mandarijnen, watermeloen of aardbeien. Daar zul je absoluut niet dik van worden.
Reacties