Eet je mooi logo

Zonnatura Avondmelange Oplosthee meer een suikerwatertje dan biologisch

Artikel door:

Google

Foodwatch keek wat er schuil gaat achter de reclame voor Avondmelange Oplosthee van Zonnatura. Deze fabrikant staat bekend als producent van voornamelijk biologische producten. Zonnatura omschrijft de Avondmelange als 'natuurlijk' en 'rustgevend' maar niets is minder waar. Foodwatch komt na onderzoek tot de conclusie dat het product (onaangelengd) voor 90,4 procent uit suikers bestaat: druivensuiker, rietsuiker en honing. Dat zijn maar liefst veertig klontjes suiker in een bus van het product. De op de verpakking en reclame als zoetstof aangeprezen honing is daar slechts een fractie van: 1,4 procent. Volgens foodwatch is 'Zonnatura Avondmelange oplosthee' de basis voor een kopje warm suikerwater. De prijs van bus oplosthee van 200 gram ligt tussen 3 en 3,50 Euro.

Het bestanddeel kruiden in de kruidenthee is bijna verwaarloosbaar, iets meer dan een procent. Op de verpakking en de website geeft het bedrijf aan al 50 jaar voor '100% natuurlijke en biologische' en 'zo min mogelijk bewerkte' producten te staan. Bij navraag erkent de producent echter dat dit niet voor de Avondmelange geldt. Bovendien bevat het een aantal flink bewerkte ingrediënten zoals het natuurlijk klinkende druivensuiker, wat in feite bewerkte glucose is. “Hoewel Zonnatura het over de hele linie een stuk beter doet dan de gemiddelde producent, is ook dit bedrijf niet vies van een beetje misleidende marketing,” aldus Bart van Opzeeland van foodwatch.

Wie van 'Zonnatura Oplosthee Avondmelange' verwacht dat het een rustgevende werking heeft komt bedrogen uit. Doordat de melange voor ruim 90% uit suiker, waaronder de snelle opgenomen glucose, bestaat krijgt de theedrinker juist energie, wat niet bevorderlijk is voor de nachtrust. Zonnatura probeert deze kritiek te pareren door te stellen dat alleen het moment van drinken in de avond rustgevend is. Een kop gewone kruidenthee zonder suiker lijkt dan meer effectief. 

Foodwatch-directeur Bart van Opzeeland: “Het is teleurstellend dat Zonnatura, dat veel natuurlijke en biologische producten in het assortiment heeft, met dit product de plank zo misslaat. Suikerwater in plaats van een rustgevende, biologische kruidenmelange.”