Eet je mooi logo

Becel Pro-activ wint Gouden Windei voor misleiden consument

Artikel door:

Google

Becel Pro-activ is winnaar van Het Gouden Windei van 2012, de prijs voor de meest misleidende marketing. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door Foodwatch, een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, die actief is in Nederland en Duitsland. De medische margarine met plantensterolen wint met een enorme voorsprong: Becel kreeg ruim een derde van de stemmen. Het derde Gouden Windei trok meer stemmers dan ooit tevoren. Er deden bijna 19.000 consumenten mee aan de verkiezing van foodwatch voor de grootste misleider van 2012. 


Met 6601 stemmers voor Becel Pro-activ brak Unilever het eigen record. De plantensterolen in de margarine verlagen wel het cholesterol, maar er is nooit aangetoond dat hiermee het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Aan consumptie van plantensterolen kunnen op lange termijn zelfs risico’s kleven. In 2011 kreeg Unilever ook een Gouden Windei dankzij 5350 stemmers voor Blue Band Goede Start ‘het wit waar volkoren in zit’. Unilever kreeg ook een tik op de vingers van de Reclame Code Commissie en heeft de reclame voor het witbrood inmiddels aangepast.


“Unilever is voor het tweede achtereenvolgende jaar de grootste misleider, maar is niet de enige die consumenten afscheept met onvolledige informatie.” stelt Bart van Opzeeland van foodwatch vast. “Verbeteringen gaan nog veel te traag. De hele levensmiddelenmarketing moet op de schop, want consumenten pikken die onzin echt niet meer.”
Tweede achter Becel met 4391 stemmen werd Zonnatura Oplosthee Avondmelange die zich ‘100% natuurlijk en biologisch’ noemt, maar dit niet is en voor meer dan 90 procent uit suikers bestaat. Koekenbakker Peijnenburg kreeg met 3792 stemmen de derde plaats voor de Complete Start Vezel met kunstmatige vezels. Hero Fruit & Co Multifruit kreeg er 2670 en landde op de vierde plek en Slankie Smeerkaas Magere Ham van Campina kreegt de minste stemmen: 1407. Hero heeft Fruit & Co Multifruit onlangs veranderd, maar helaas niet verbeterd.


Unilever heeft het Gouden Windei niet in ontvangst genomen. Volgens Unilever zijn wetenschappers het er over eens dat een verlaging van het verhoogde LDL-cholesterol het risico op coronaire hartziekten kan verlagen.