Eet je mooi logo

Wat zit er in Yam glutenvrij desembrood?

Artikel door:

Google

Deze week wordt het eerste verse glutenvrije desembrood gelanceerd: YAM desem.  Dit desembrood is ontwikkeld in samenwerking met levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach Ralph Moorman. Wat dit brood bijzonder maakt is dat het biologisch is en geen toegevoegde suiker bevat. Daarnaast is het ook sojavrij, lactosevrij, koemelkvrij en eivrij. Hierdoor kunnen consumenten die glutenvrij willen eten nu kiezen voor een brood vol van smaak, met een echte fijne broodstructuur en passend binnen een bewust eetpatroon. YAM desem heeft een gewicht van 700 gram en is exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten voor € 4,25.

YAM desembrood bevat dus geen gluten, soja, lactose, koemelk en ei. Wat zit er dan wel in?

Behalve water bevat Yam desembrood de volgende ingrediënten:

 • havervlokken (gecertificeerd glutenvrij)*
  Haver is glutenvrij. YAM wordt gemaakt van gecertificeerde glutenvrije haver.
 • Rijstmeel*
  Rijstmeel is niets anders dan gemalen, ongekookte rijst. Rijstmeel wordt gebruikt als vervanger van tarwemeel in glutenvrije diëten.
 • Startercultuur*
  Bij de productie van zuurdesem of zuurdeeg wordt gebruik gemaakt van een startercultuur van speciale melkzuurbacteriën (Lactobacillen) en gisten. Starterculturen zijn geselecteerde en gestandaardiseerde preparaten, waarmee zekerheid in de procesvoering verkregen wordt.
 • plantaardig vet (kokos*),
  Kokosolie levert middellange keten vetzuren. Kokosolie bevat, in tegenstelling tot andere oliën en vetten, nauwelijks vitamine E en vitamine K. 
 • kikkererwtenmeel*, 
  Kikkererwtenmeel is meel dat gemaakt is van gedroogde kikkererwten. Deze bevatten geen gluten.
 • vlozaad, 
  Vlozaad of Psyllium zaad, zijn de gedroogde zaden van de ‘Plantago afra’ plant.
 • bakkerzout.Door jodiumtekort kan je schildklier niet goed gaan werken. In de YAM broodsoorten zit bakkerszout, bakkerszout is keukenzout dat jodium bevat.

*= van biologische oorsprong.

Op de verpakking staat ‘lactosevrij / koemelk vrij’, maar YAM bevat wel boteraroma?
Het boteraroma in YAM is geen natuurlijk aroma, en daardoor zit er géén lactose en koemelk in (bron: Sonneveld). Het YAM brood en de bakkerij zijn lactose en koemelkvrij.