Eet je mooi logo

Bonen zijn gezond

Artikel door:

Google

Bonen (officieel heten ze peulvruchten) zijn gezond, lekker en duurzaam. Met ruim 1000 soorten – waaronder bijvoorbeeld kikkererwten, bruine bonen, linzen, kidneybonen en zwarte ogen bonen - met elk hun eigen smaak, bite en kleur bieden ze een keur aan variatiemogelijkheden. In tegenstelling tot het doorsnee imago wat de peulvrucht vandaag de dag nog heeft, zijn bonen namelijk een van de gezondste en meest bijzondere producten van Moeder natuur. Deze gunstige eigenschappen zijn echter nog onvoldoende bekend bij het grote publiek. 

Waarom zijn bonen zo gezond?

Bonen zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Door het verzadigende effect zijn bonen een prima vleesvervanger. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting. Ze passen dus uitermate goed bij het “Nieuwe Eten”, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar mét een lekkere en rijke variatie. Ook wij zijn fan van bonen. Probeer eens kleurrijke chili con carne of maak in het seizoen (mei tot augustus) zelf verse tuinbonen. Nomnomnom.

Blije boon

In Nederland eten we maar mondjesmaat bonen, significant minder dan in andere Europese landen. De helft van onze bevolking eet zelfs nauwelijks of geen peulvruchten. De Gezondheidsraad trok onlangs aan de bel en adviseerde in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding om wekelijks peulvruchten te eten. Nederlanders blijken niet alleen weinig bekend met de goede eigenschappen van bonen maar ook met de toepassingsmogelijkheden ervan in de dagelijkse keuken. Hierin wil de Blije Boon - een initiatief van de Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en retail – door middel van een intensieve en inspirerende campagne verandering brengen. Gedurende 2016 zullen overal in het land activiteiten plaatsvinden waarbij informatie over én inspiratie voor de dagelijkse maaltijd met bonen centraal staan. Zo rijdt een Blije Boon foodtruck door Nederland om lekkere bonengerechtjes te laten proeven, komen bonen op de kaart bij diverse restaurants en catering, worden proeverijen georganiseerd op de winkelvloer. Grote kans dat jij de Blije Boon ergens tegen komt.