Eet je mooi logo

Het effect van frisdrank op gezondheid en uiterlijk

Artikel door:

Google

Jaarlijks sterven in Europa naar schatting 133.000 mensen aan diabetes, 45.000 mensen aan een hartaandoening en 6450 mensen aan kanker waarvan de gesuikerde limonade volgens de European Society of Cardiology aantoonbaar een oorzaak is. Ook stelden wetenschappers vast dat de lightversie van frisdranken een ware belasting voor de taille van de mens is. Wie ze dagelijks consumeert, ontwikkelt liefst drie keer zo veel vet als degenen die het drankje laten staan. 

Nederland is Europees kampioen in frisdrankconsumptie. Dit zijn de feiten

  1. Gemiddeld eet en drinkt een Nederlander 44 kilo suiker per jaar, zoals kristalsuiker, vruchtensuiker en melksuiker. Kijk je naar kinderen, dan loopt dit zelfs op tot 51 kilo, waarvan ongeveer de helft aan kristalsuiker. Dit betekent dat een gemiddelde 8-jarige meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnen krijgt! De helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag. Een glas cola bevat vijf suikerklontjes. Nederland is zelfs Europees kampioen in de consumptie van zoete drankjes.
  2. Suiker en zuren in frisdrank veroorzaken tandbederf. Tanderosie is vaak een gevolg van de consumptie van Cola, Fanta, Sprite & Co. menig (kinder)gebit heeft ernstig te lijden onder de zuren en suikers in de frisdranken. Frisdranken zijn vaak extreem zuur, soms zelfs niet veel minder zuur dan maagzuur. Maar die zuurgraad wordt gemaskeerd met een enorme lading suiker (of zoetstoffen). En juist die combinatie is funest voor je gebit. Niet vreemd dan ook dat steeds meer mensen te maken hebben met deze vorm van tandbederf.
  3. Eén glas zoete drank per dag verhoogt het risico op obesitas voor kinderen met 60%. Volwassenen die dagelijks suikerhoudende (fris)drank consumeren, lopen 27% meer risico op overgewicht of obesitas dan volwassenen die deze drankjes links laten liggen. Onderzoek van het Children's Hospital Boston wees uit dat bij kinderen één glas per dag al het risico op obesitas met 60% verhoogt.
  4. Eén of meerdere glazen suikerhoudende frisdrank per dag, verhoogt het risico op diabetes type 2 met 26%.De consumptie van suikerhoudende frisdrank verhoogt niet alleen het risico op overgewicht en obesitas, maar ook de kans dat je diabetes type 2 krijgt aanzienlijk. Een meta-studie door wetenschappers van de Harvard School of Public Health in 2010 toont aan dat volwassenen die één of twee glazen per dag drinken, een 26 procent hoger risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen. Steeds meer mensen lijden aan diabetes. Al meer dan één miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij! Negen op de tien mensen met diabetes lijden aan de voeding gerelateerde vorm van diabetes: diabetes type 2.
  5. Ongeveer de helft van de mannen met diabetes krijgt te maken met erectieproblemen. Erectiestoornissen zijn vaak een gevolg van diabetes omdat de ziekte zenuwen en bloedvaten beschadigt. Grofweg de helft van de mannelijke diabetespatiënten krijgt te maken met erectiestoornissen.

Reden voor de Gezondheidsraad – die de officiële voedingsrichtlijnen in Nederland vaststelt – om in haar meest recente voedingsrichtlijn de nadruk te leggen op de noodzaak van een lagere consumptie van suikerhoudende dranken, zoals frisdrank. foodwatch: “Af en toe een glaasje fris kan niet zoveel kwaad, het probleem is dat de hele dag mensen worden aangezet tot frisdrankconsumptie, van frisdrankautomaten in scholen tot ziekenhuizen aan toe.”