Eet je mooi logo

Jumbo Crunchy Honey Pindakaas bevat nauwelijks honing

Artikel door:

Google

In tegenstelling tot wat de naam Crunchy Honey pindakaas doet vermoeden, blijkt uit onderzoek van foodwatch dat dit product slechts 0,1% honing bevat. Veel namen van levensmiddelen zijn vaak een holle marketingkreet. De wet stelt dat een product niet mag misleiden en hierdoor dient het naamgevend ingrediënt ook daadwerkelijk in het product aanwezig te zijn. In dit geval betreft dat honing. Het gehalte ligt echter niet in de wet vast. Levensmiddelenfabrikanten stoppen daarom in honingproducten vaak zo min mogelijk van de dure honing en vervangen deze liever zoveel mogelijk door goedkope suikers. Bij de Jumbo Crunchy Honey pindakaas was 0,1% honing toegevoegd en bevatte het product maar liefst 13% aan de suikers dextrose, kristalsuiker en glucose-fructosestroop, zo bleek uit de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking.

Na de kritiek van foodwatch heeft Jumbo de verpakking en naam van haar Crunchy Honey pindakaas aangepast. De pindakaas heet voortaan ‘Crunchy pindakaas met een vleugje honing'. De leus ‘met honing en stukjes pinda’ op het pindakaaspotje is vervangen door ‘met stukjes gesuikerde pinda’. foodwatch wil dat de wet wordt aangescherpt zodat dit soort misleiding niet langer legaal is. Op de voorkant van de verpakking zou voortaan duidelijk vermeld moeten worden hoeveel van bepaalde ingrediënten daadwerkelijk in het product aanwezig is. Dit zou moeten gelden voor ingrediënten die in de naam van het product voorkomen en voor ingrediënten die op de voorkant van het etiket getoond worden. Nu stelt de wet alleen verplicht dat deze informatie in vaak onleesbaar kleine lettertjes op de achterkant van de verpakking in de ingrediëntenlijst staat. Hierdoor worden veel mensen op het verkeerde been gezet.

Zo draagt Hero Fruit en Co nauwelijks bij aan de weerstand, is Bertolli Lasagna Traditionale verre van puur en authentiek, en bevat Peijnenburg Gezonde Staart met vezels niet alleen vezels, maar vooral ook veel suiker. 


Als je echt wil weten welke ingrediënten een levensmiddel bevat, laat je dan niet verleiden door de ‘gezonde’ voorkant van een product, maar lees de achterkant van het etiket aandachtig.