Eet je mooi logo

Quinoa aantrekkelijk alternatief voor rijst of couscous?

Artikel door:

Google

Quinoa is misschien al wel bekend onder mensen die regelmatig een natuurvoedingwinkel bezoeken, het gros van de Nederlanders kent dit nieuwe superfood nog niet. Quinoa (je spreekt het uit als kienwa) is een zaad uit Zuid-Amerika en wordt in Europa steeds vaker gebruikt als een glutenvrij alternatief voor granen.  De bereidingswijze van quinoa komt overeen met de bereiding van rijst en couscous: circa 15 minuten wellen in kokend water en het is klaar. Quinoa heeft een hoge voedingswaarde en je kunt het in veel gerechten verwerken. Geen wonder dat quinoa steeds populairder wordt.  Maar dit heeft wel gevolgen voor de boeren en de bevolking in de landen waar dit gewas geteeld wordt. De Guardian schrijft over de gevolgen van de quinoa-hype: de bodem bevat niet genoeg voeding, er is onvoldoende water, en onvoldoende lamapoep om de plantjes te bemesten. Bovendien zijn er conflicten over landbezit. Quinoa eten heeft dus ook een keerzijde.


Voedingswaarde

Quinoa bevat voornamelijk koolhydraten (64%), eiwit (16%), vet (7% overwegend onverzadigde vetzuren) en vezels (4%). Het levert 392 kcal per 100 gr en bevat geen gluten. In vergelijking met granen is quinoa rijk aan vitamines B2 en E,  de mineralen ijzer, koper en magnesium en  aan essentiële aminozuren.  Een ander belangrijk voordeel  is dat de glycemische index van quinoa is lager dan die van rijst en couscous, waardoor je bloedsuikerspiegel constanter blijft en je minder snel een hongergevoel krijgt .

Bereiding
De zaden kunnen bedekt zijn met een laagje saponine wat voor een bittere smaak kan zorgen. Je kunt de zaden dus het beste vooraf even goed afspoelen. De bereiding is eenvoudig. Breng per persoon 75 gram quinoa en 200 ml water aan de kook en laat de zaadjes 10-15 minuten wellen. De zaadjes zijn gaar wanneer ze opengebarsten zijn en een klein, wit kiempje verschijnt. Je kunt de quinoa zaden op dezelfde manier gebruiken als rijst of couscous en je kunt dus eindeloos variëren. Door het notige aroma smaakt quinoa ook heerlijk in salades. 

Kopen
Quinoa is te koop in de natuurvoedingswinkel (merk Ekoland). Hier vind je naast de witte quinoa ook vaak rode quinoa en afgeleide producten zoals quinoameel en quinoavlokken. Verder heeft  onder andere Albert Heijn Lassie quinoa (275 gr) in het assortiment.