Eet je mooi logo

Voeding kan breken of splijten van nagels tegenaan

Artikel door:

Google

Als je gezond eet heb je waarschijnlijk weinig last van broze of zachte nagels die snel breken of splijten. Maar als je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen of mineralen dan kun je wel problemen krijgen. Zo uit een tekort aan magnesium zich in zachte, vlokkerige nagels die snel breken of splijten. Een gebrek aan vitamine D en vitamine B 12 kan leiden tot een langwerpige verkleuring van de nagel, doordat de matrix te veel pigment aanmaakt. Een gebrek aan vitamine C kan leiden tot verschillende fysische veranderingen van de nagel.

Het aanvullen van de voeding met vitamine A, C, E, B12 of mineralen zink ijzer, koper, selenium en silicium heeft geen significant effect op nagels bij gezonde personen. Breekbare nagels hebben baat bij een dagelijkse aanvulling met 2,5 mg biotine of 10 mg silicium. Maar als je nergens last van hebt en je je nagels gewoon mooi wil houden, eet dan regelmatig volkoren producten en vis. 

Selenium en zink

Van selenium en zink is bewezen dat het bijdraagt aan het behoud van gezonde nagels. Selenium is in veel voedingsmiddelen aan wezig. Orgaanvlees, zoals lever en nier, en vis en schelpdieren bevatten relatief veel selenium Ook granen zijn rijk aan selenium. Zink komt vooral voor in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst. Het eten van volkorenproducten en vis zorgt voor voldoende selenium en zink en draagt dus bij aan mooie nagels. Zet wat vaker een volkoren broodje makreel of haring op je menu of eet vis met zilvervliesrijst. Je zult zien dat je nagels er goed uit gaan zien! Eet je Mooi!