Eet je mooi logo

Asperge seizoen geopend

Artikel door:

Google

Ze zijn er weer, de asperges!  Goed nieuws want de asperges bevatten maar weinig calorieën (20 kcal per 100 gram) en helpen om je huid en haar gezond te houden. Redenen genoeg om een flinke portie asperges op je menu te zetten. Ter vergelijking: je moet bijna een halve kilo asperges verorberen om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocolade van 75 gram. Asperges dragen ook bij aan een mooie huid want ze bevatten relatief veel vitamine B2 en C, dat helpt om de huid gezond te houden. De B vitamines zitten vooral in de kopjes van de asperges. Verder bevatten asperges veel mineralen, waaronder koperzink en soms ook  selenium (afhankelijk van de grond waarin ze geteeld worden). Deze mineralen zorgen voor mooi gezond haar. De opvallende feiten over de asperge op een rijtje

Asperges zijn goed voor je hele lijf
Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.

Asperges zijn vooral rijk aan vitamine E
In vergelijking met andere verse groente zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

Asperges bevatten veel mineralen
Asperges op het menu leveren je ook veel mineralen. Een portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van het gehalte in de grond bevatten asperges ook selenium. Asperges passen erg goed in een natriumbeperkt oftewel een zoutarm dieet. Dit omdat de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft en het niet nodig is om zout toe te voegen voor de smaak.

Asperges zijn goed voor de nieren
Asperges zijn vocht afdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Diezelfde nieren maken ook een vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft: de urine. Asperges kunnen je urine een sterke geur geven door de manier waarop je lichaam ze verteert. Bepaalde stoffen in de asperge asparaginezuur worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Deze geven je plas de typische geur. Niet iedereen heeft hier overigens last van, al is het niet helemaal duidelijk waarom. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten.

Asperge maakt slank
De asperge bevat zoals alle groenten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Je moet dan wel kalm aan doen met de traditionele bereiding met roombotersaus, gekookte eieren en ham.

Wit, groen of paars maakt uit als het om vitamines gaat
Er zijn drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond. Het vitaminegehalte van de asperge varieert naar gelang de soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten in verhouding iets meer vitamine C en provitamine A en zijn daarom de beste keuze voor een mooie huid.

Asperges zijn vers als ze piepen
Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant van de stengel mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.