Eet je mooi logo

Pure chocolade goed voor je huid

Artikel door:

Google

Pure chocolade bevat heel veel flavanoïden en polyfenolen waaraan gezonde eigenschappen toegekend worden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die drie maanden lang elke dag driehonderd milligram cacaoflavanolen eten beter beschermd zijn tegen UV licht. Ook de bloedtoevoer naar de huid neemt toe waardoor de huid sterker, dikker en zachter wordt. Men denkt dat deze gunstige effecten komen door de flavanoïden die meerdere effecten hebben op de bloedvaten. Hoe dat precies werkt, wordt nog verder onderzocht. Zijn de resultaten van dit onderzoek dan een goede reden om je voortaan helemaal te buiten te gaan aan chocolade? Helaas! Ten eerste bevat niet alle chocolade grote hoeveelheden flavanoïden. En ten tweede zit er natuurlijk ook heel vet en suiker in chocolade waardoor het een dikmaker is. Maar als je af en toe een stukje pure chocolade eet dan is daar helemaal niets mis mee! Integendeel.

Flavanoiden en polyfenolen in chocolade
Pure cacao bevatten lavanoiden en polyfenolen die goed zijn voor onze huid. Deze zitten het het cacaopoeder en niet in het cacaovet (cacaoboter). Hoe hoger het percentage cacao(poeder) in een product, hoe meer flavonoïden je in principe binnenkrijgt. 

Pure chocolade (met een cacaogehalte van 80-85%) heeft het grootste percentage cacao en bevat daarom het hoogste percentage van deze stofjes. Daar staat tegenover dat chocolade ook veel vet en suiker kan bevatten en dat het dus ook een dikmaker is. Hoe hoger het cacaogehalte is van de chocolade, hoe gunstiger de verhouding tussen het gunstige en ongunstige effect. Daarom is pure chocolade gezonder dan melkchocolade. Kies dus voor een reep met een zo hoog mogelijk percentage cacao.

Cacaodranken
Als cacao wordt verhit dan gaan de werkzame stoffen verloren. Tijdens het productieproces wordt chocolade vaak op een hoge temperatuur gemalen en gebrand waardoor de polyfenolen verdwijnen. Het gunstige effect van chocolade is daarmee verdwenen maar je krijgt wel vetten en suikers binnen. Daarom zijn cacaodranken niet zo gezond als pure chocolade.

Chocolade goed voor de liefde en je humeur?
Chocolade bevat stoffen waarvan je een blij en liefdevol gevoel kunt krijgen. Bijvoorbeeld: triptofaan (vermindert stress en zorgt voor een vrolijk gevoel) en anandamide (het stofje dat ook vrij komt bij een runnershigh). En het werkt lustopwekkend (jawel!) dankzij fenyletylamine, een stofje dat ook door de mens wordt aangemaakt wanneer emotioneel genot wordt ervaren. Mogelijk kan ook de aanwezige cafeïne als stimulatiemiddel hieraan bijdragen.