Eet je mooi logo

Kiemgroenten hebben een hoge voedingswaarde

Artikel door:

Google

Heb jij moeite om dagelijks de 250 gram aanbevolen groenten te halen? De kiemen (spruiten) van groenten bevatten een veel hogere concentratie vitaminen en mineralen dan de groente zelf en zijn daarom een slimme, geconcentreerde aanvulling of gedeeltelijk vervanging van je dagelijkse portie groenten. Gewoon een handje kiemgroenten op je boterham of bij de avondmaaltijd en je hebt weer heel wat vitaminen, mineralen en anti-oxidanten binnen. 

Kiemgroente, ook wel kersgroente of spruitgroente genoemd is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten. De bekendste soorten zijn tuinkers, taugé en alfalfa. Minder bekend, maar zeker net zo lekker zijn broccolikers (Broccocress), preikers, rode koolkers, rucolakers, radijskers en mosterdkers. 

Iedere kiemgroente heeft zijn eigen specifieke kruidige smaak. De betere restaurants experimenten vaak met kiemgroenten en gebruiken deze vanwege hun specifieke smaak in bepaalde gerechten. Daarnaast worden de microgroenten ook vaak als decoratie gebruikt. Helaas worden kiemgroenten nog weinig gebruikt en gegeten vanwege hun hoge voedingswaarde. En dat is een gemiste kans.... 

Voedingswaarde
Kiemgroenten bevatten een hogere concentratie voedingsstoffen dan de groente zelf. Een voorbeeld: bij in vitro (laboratorium) onderzoek werd ontdekt dat sulforafaan, van nature aanwezig in broccoli, een indirecte antioxidant is. De stof heeft zelf geen antioxidant werking maar stimuleert de aanmaak van enzymen die oxidatieve stress opruimen. Door het eten van broccoli worden schadelijke stoffen als vrije radicalen in het lichaam geneutraliseerd. Maar wist je dat de concentratie aan sulfurofaan in een bakje BroccoCress het 20- tot 50-voudige van de concentratie kan zijn dan in een gewone broccolistronk? 

Houd je niet van grote hoeveelheden groente bij je maaltijd, eet dan een kleine hoeveelheid kiemgroenten. Gebruik het op een sandwich, in een wrap, als decoratie bij de avondmaaltijd, in de soep. Het ziet er leuk uit op je bord, het heeft veel voedingswaarde en bovendien zijn er heel veel smaken. Een bijkomend voordeel is dat ze meestal rauw gegeten worden. In tegenstelling tot groenten, die vaak gekookt worden bij de bereiding, gaat er dus geen voedingswaarde verloren.

Kiemgroenten zijn verkrijgbaar bij de betere groenteboer of luxere supermarkt en bij foodgroothandels zoals Sligro.