Eet je mooi logo

Rabarber

Artikel door:

Google

In het voorjaar zie je de rabarberstengels weer op de markt verschijnen. Vooral in mei is er volop rabarber verkrijgbaar, maar ook in april, juni en juli kun je er van genieten.  Rabarber is een groente, maar wordt in recepten vaak verwerkt als fruit door zijn fris/zure smaak. Zo wordt er van rabarber vaak compá»™te gemaakt, wat erg lekker smaakt bij stoofschotels met varkensvlees of lamsvlees. Rabarber bevat gemiddeld 14 kcal per 100 gram.

Gezonde groente
Rabarber is een gezonde groente: het bevat per 100 gram veel vezels, 300 mg kalium, 40 mg calcium, 0,5 mg ijzer en aan vitaminen 0,05 mg B1, 0,02 mg B2 en 10 mg C. Rabarber is vooral in de zomer goed verkrijgbaar. De plant heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Op de markt en bij de supermarkt kun je rabarber met rode stelen kopen.

Schoonmaken en bereiden
Voor gebruik eerst de onder en bovenkant afsnijden en de stengels wassen in ruim water. Jonge stengels hoeven niet geschild te worden. Oude rabarber is dikker, draderiger en zuurder. Bij oudere stengels kan de schil er met een mesje afgetrokken worden.