Eet je mooi logo

Hoeveel moet je per dag eigenlijk drinken?

Artikel door:

Google

De dagelijkse benodigde hoeveelheid vocht is onder andere afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de inspanningen die je doet. Als het buiten heel warm weer is of als je veel sport dan heb je meer vocht nodig dan wanneer het koel is of je weinig lichamelijke inspanning doet. Hoeveel je precies nodig hebt is vooral afhankelijk van de hoeveelheid vocht die je verliest via de urine, ontlasting, het uitademen of zweten. Het is belangrijk dat dit vochtverlies gecompenseerd wordt door de vloeistoffen die we tot ons nemen. Het kan per dag en per persoon dus wisselen

Het voedingscentrum adviseert voor vrouwen tussen de 22 en 50 jaar een gemiddelde inname van 2,2 liter per dag. Vocht zit in eten en drinken. Alle levensmiddelen bestaan in meerdere of mindere mate uit vocht, groente en fruit bestaan zelfs voor 80% uit vocht.  Eten levert gemiddeld een liter vocht per dag op. De rest moet je dus aanvullen met drankjes en/of water.De Gezondheidsraad geeft als richtlijn dat 70% van alle vocht die je per dag binnenkrijgt uit dranken moet komen. En dat betekent dat je dus ongeveer 1,5 liter vocht per dag moet drinken. Dit kan van alles zijn: sapjes, koffie, thee, water…. 

Het drinken van 2 liter water per dag is dus op een ‘gemiddelde’ dag  niet nodig en het zal duidelijk zijn dat het drinken van 8 glazen water per dag naast je normale dagelijkse drankjes wel eens een beetje te veel van het goede kan zijn. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken.