Eet je mooi logo

Spinazie: vergeet alle fabels en eet deze groente vaker

Artikel door:

Google

Is (wilde) spinazie vooral geschikt voor mensen die net als Popeye sterk willen worden? Of zou je het vaker moeten eten omdat het een beautyfood is? Feit is in ieder geval dat spinazie een hele gezonde groente is. Het bevat veel bètacaroteen (provitamine A), vitaminen B2en B3 en de mineralen calciumfosfor en magnesium. Helaas zijn er ook heel wat hardnekkige fabels over spinazie die de ronde doen. En dat belemmert ons misschien om er veel van te eten. Is de combinatie van vis en spinazie wel gezond? Mag je spinazie voor de 2e keer opwarmen en wordt je van spinazie sterk? De waarheid over spinazie.

Nitraat
Spinazie bevat veel nitraat. En dat stofje is de oorzaak van veel misverstanden. Nitraat kan door opwarming of onder invloed van zuur in maag en darm, worden omgezet in nitriet. Nitriet is een onschadelijke stof. Maar nitriet kan onder bepaalde omstandigheden in maag en darm worden omgezet in nitrosamines. En sommige nitrosamines blijken bij ratten kanker te kunnen verwekken. Voila, zie hier de oorzaak van allerlei misverstanden over spinazie.

Spinazie tweede keer opwarmen
De alom bekende adviezen om spinazie niet op te warmen zijn gebaseerd op die onderzoeken bij ratten. Vroeger was men bang dat bij het opwarmen nitriet zou kunnen vrijkomen. Inmiddels denkt men daar totaal anders over. Spinazie mag je gerust een tweede keer opwarmen mits de restjes spinazie na de eerste keer bereiden snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart. Dan krijgen bacteriën die de potentieel schadelijke stof nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bovendien speelt de duur van het opwarmen een rol.  Als je het snel opwarmt in de magnetron dan komt er minder nitriet vrij dan wanneer je spinazie heel langzaam opwarmt in een pannetje.

Combinatie vis en spinazie
Het Voedingscentrum adviseert om nitraatrijke groente niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel). Deze combinatie kan in de maag samengebracht leiden tot de vorming van nitrosamines. Maar het nitraatgehalte in spinazie is de laatste jaren verminderd waardoor het probleem er alleen in theorie nog is. Want dan moet je wel heel vaak nitraatrijke groente eten in combinatie met vis. De voordelen van het eten van groente en vis wegen niet op tegen de nadelen van het lage gehalte nitraat. Combineer spinazie dus gerust met vis. Het is erg lekker en als je dat af en toe doet loop je nauwelijks risico.

Word je net als Popeye sterk van spinazie?
Om de consumptie van spinazie te stimuleren is in de Verenigde Staten de tekenfilmheld Popeye in het leven geroepen. Iedere keer als Popeye in nood zit verschijnt er uit het niets een blik spinazie, waarna het conflict snel beslecht is. Van spinazie ging lang het verhaal dat het een hoog ijzergehalte had, maar dat is lange tijd overschat. Toch hebben veel mensen dit beeld nog voor ogen bij spinazie.Toen in 1937 een nieuwe analyse werd uitgevoerd door Duitse wetenschappers, bleek het ijzergehalte tien keer zo laag te zijn als werd aangenomen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. Rauwe spinazie bevat 2,0 mg ijzer per 100 gram. Maar in spinazie zit vooral non haem ijzer, een variant die door ons lichaam veel moeilijker wordt opgenomen dan haem ijzer. Daarnaast bevat spinazie oxaalzuur, dat maakt de opname nog moeilijker omdat het zich aan ijzer bindt.

Stroeve spinazietanden
Stroeve tanden na het eten van spinazie komt door het oxaalzuur in deze groente. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat voel je aan je gebit. Die gaan daardoor ruw aanvoelen. Wie direct na het eten gaat tandenpoetsen vergroot de schade. Ei en melk (of room) echter maakt het oxaalzuur onschadelijk, vandaar dat spinazie a la crème zo populair is. 

Na alle fabels uit de wereld zijn heb je geen enkele reden meer om regelmatig te genieten van spinazie. Je kunt het op allerlei manieren klaar maken: in salades, koken of roerbakken. Reken op minimaal 300 gram per persoon, want spinazie slinkt snel.