Eet je mooi logo

Te zout is fout. Wat nu?

Artikel door:

Google

Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. Te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen en het is daarom raadzaam om minder zout te eten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips. Voor de mensen die het Eet je Mooi dieet volgen is er waarschijnlijn niks aan de hand.

Minder zout eten

Maar als alle andere  Nederlanders gemiddeld 3 gram minder zout per dag zouden eten, kan dat de komende 10 jaar 150.000 gevallen van nierschade en bij 250 mensen nierfalen helpen voorkomen. De Nierstichting roept daarom de Zoutchallenge in het leven. Van 10 t/m 24 maart 2018 wordt Nederland uitgedaagd om te minderen met zout – naar 6 gram in plaats van de gebruikelijke 9 gram.

Zoutchallenge

De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen. www.zoutchallenge.nl.