Recepten
Ossobuco, een gezond en feestelijk Italiaans hoofdgerecht
De klassieke Ossobuco, Ossobuco alla Milanese, wordt gemaakt van kalfsschenkels. De magere schenkels worden langzaam gestoofd met heel veel groenten (in ieder geval wortel, bleekselderij en tomaten) en lekkere Italiaanse kruiden. Na het stoven is het vlees zo heerlijk mals dat het gewoon uit elkaar valt in je mond. Omdat kalfsschenkels niet goedkoop zijn is dit gerecht vooral geschikt voor als je wat te vieren hebt. Het gerecht kun je vooraf helemaal voorbereiden en hoef je alleen maar op te warmen als je het op tafel wil zetten. Heel handig als je vrienden of familie hebt uitgenodigd om gezellig te komen eten. Om het nog wat specialer te maken kun je er een gremolata (topping) van verse peterselie, citroenschil en knoflook aan toevoegen. Serveer met risotto of met tagliatelle
Zo maak je het >
Recepten voor een gezond en lekker Kerstdiner
Natuurlijk kun je de feestdagen als excuus gebruiken om je volledig te buiten te gaan aan dingen die niet goed voor je zijn. Maar waarom zou je met Kerst niet iets gezonds op tafel zetten? Dit gezonde, lekkere Kerstdiner bevat een aantal kleurrijke, gezonde gerechten die je gemakkelijk zelf kunt bereiden. We beginnen met een pompoenwortelsoep, als tussengerecht een kleine veldsalade met gegrilde paprika, dan gestoofde kip in rode wijn en tot slot fruit op wolken na.
Zo maak je het >
Portobello gevuld met pijnboompitjes, spekjes en geitenkaas.
De portobello is de reuzenversie van de kastanjechampignon. Deze megachampignon wordt vaak gebruikt om te vullen. Serveer een gevulde portobello als luxe voorgerechtje. lunch of als hoofdgerecht.
Zo maak je het >
Traditionele Franse uiensoep maar dan iets gezonder
En heerlijke soep voor als het herfst wordt is de tradionele Franse Uiensoep, gegratineerd met lekkere kaascrouton. Normaal gesproken is de kaascrouton gemaakt van witbrood met gruyèrekaas. In deze gezondere variant gebruiken we daarvoor volkorenbrood en 30+ kaas. Wat ons betreft net zo lekker.
Het geheim van een goede uiensoep is geduld: de ui moet langzaam kunnen karamelliseren en stoven. De uiensoep krijgt zo zijn heerlijke smaak. Voor een goede uiensoep heb je echt een klein uurtje nodig. Maar het resultaat mag er zijn
Zo maak je het >
Verse erwtensoep gezond en goedkoop
Erwtensoep hoort bij de winter. De bereiding ervan is gebaseerd op producten die vroeger goedkoop en beschikbaar waren: varkensvlees, spliterwten, knolselderij, prei, winterpenen en ui. Deze groenten worden samen met het vlees tot een dikke massa gekookt. Dit levert veel vezels, langzame koolhydraten en plantaardige eiwitten. Goed voor je gezondheid! Albert Heyn en Lidl verkopen kant en klaar erwtensoeppakketten (2 - 2,5 Euro per pakket) waarmee je zelf voor 4-6 personen een heerlijke verse erwtensoep kunt maken. Je hoeft hier alleen nog 500 gram varkensvlees bij te kopen en je hebt alles in huis! Voor slechts 1 Euro per persoon eet je een gezonde maaltijdsoep. Het is ook heerlijk om nog rookworst toe te voegen, maar dat maakt de soep natuurlijk wel vetter (en wat duurder)!
Zo maak je het >
Courgette spaghetti met zalm en avocadosaus
Een verrukkelijk zomergerecht dat snel op tafel staat. Omdat je courgettespaghetti gebruikt in plaats van pasta is dit gerecht slank en koolhydraatarm.
Benodigdheden Voor 2 personen
- 1 pak courgette spaghetti (400 gram AH)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 avocado
- 4 el plantaardige room
- sap van 1/2 limoen
- 300 gram zalmfilet
- peper zout
- olie om in te bakken
Zo maak je het >